Rookafvoerkanalen

Een sfeerhaard in een nieuwbouwwoning? Waar moet je op letten?

Woningen in Nederland zijn steeds beter geïsoleerd. Kieren bij ramen en deuren behoren tot het verleden. Hierdoor komt veel minder buitenlucht de woning binnen dan vroeger. Het plaatsen van roosters boven ramen en een mechanisch ventilatie systeem zorgt ervoor dat buitenlucht geforceerd naar binnen komt.

Een open verbrandingssysteem

Bij deze haard wordt de lucht voor de verbranding uit het binnenmilieu gehaald. De afvalgassen van de verbranding worden door een open verbinding naar buiten geleid. Dit komt door de onderdruk in de schoorsteen, het open verbrandingssysteem mag alleen in de nok van het dak uitmonden. Is deze haard geplaatst in een mechanisch geventileerde woning dan gebeurt juist het tegenovergestelde.
Tenzij er extra beluchting en een sterke ventilator worden geplaatst. Het nadeel hiervan is dat ventilatoren veel geluid produceren.
Het plaatsen van een haard met een open verbrandingssysteem is afhankelijk van de plaats van de schoorsteen.

Gesloten gasgestookte sfeerhaarden

Een haard met een gesloten verbrandingssysteem is ten opzichte van zijn omgeving, de kamer waarin hij is geplaatst, luchtdicht afgesloten. Alle verbrandingslucht wordt direct van buiten aangezogen en de verbrandingsgassen worden direct naar buiten afgevoerd. Dit geschiedt door een dubbelwandig kanaal naar dakvlak of gevel, wat geen extra bouwkundige ingrepen meebrengt.
Het gesloten systeem is ontwikkeld om haarden onafhankelijk van het binnenmilieu te laten werken. De haard kan hierdoor bijna tegen iedere willekeurige muur worden geplaatst. Prettig is dat de installatie eenvoudig en snel te realiseren is.
Dit kanaal behoeft niet geveegd te worden.

Houthaarden

De kanalen voor een houthaard moeten minimaal 1x per jaar geveegd worden. Sfeervol Stoken prefereert het ISODUCT kanaal, een kanaal wat zelfstandig aan het bouwbesluit voldoet! Niet voor niks is het 'het veiligste kanaal van Europa'. Een Isoduct rookkanaal behoeft niet omtimmert te worden. Isoduct kanalen zijn er voor diameters van 125, 150 of 200 mm.

Voor alle andere diameters bieden wij u het Holetherm kanaal aan, dat ook aan alle veiligheids aspecten voldoet, maar wel op de verdiepingen moet worden omtimmert.

 

 

Wist u dat...

...er bij het onjuist verbranden van hout er een aantal onvolledig verbrande stoffen vrijkomen die gezamenlijk creosoot worden genoemd.

Het verkeerd stoken , nat hout en een te lage verbrandingstemperatuur, veroorzaakt veel onverbrande afvalstoffen.

Deze producten worden in gasvormige toestand via het rookkanaal naar buiten afgevoerd. Afhankelijk van de temperatuur in het rookkanaal zal een deel van deze producten op de wand van het kanaal neerslaan.
 

Wanneer deze aangekoekte teer- en koollaag door een vonk of zeer hoge kachel temperatuur in brand raakt spreken we van een schoorsteenbrand.
 

Een slecht geïsoleerd schoorsteen kanaal met een ruwe oppervlakte bevorderd het neerslaan van deze onverbrande stoffen.

U kunt dit voorkomen door droog hout te stoken met een vochtpercentage dat onder de 15% zit. Wij hebben afspraken met een houtleverancier die hout leverd dat onder de 10% vocht zit! Vraagt u gerust naat dit adres en u krijgt ook een kortingscode voor de eerste bestelling.

Ook is het mogelijk om een Abcat houtrookfilter aan te schaffen, deze katalysator verzamelt het fijnstof en word de geur vd uitstoot grotendeels geneutraliseerd. 

 

 

Voor úw veiligheid

Sfeervol Stoken geeft u graag voorlichting over de juiste keuze van een rookafvoerkanaal. 

Openingstijden


Voor pakketjes van Wish vragen wij u de QR codes naar ons toe te mailen, wij halen ze dan uit het systeem, hierna maken we een afspraak voor de pick-up.

 

Maandag   :  gesloten
Dinsdag     :  gesloten           

Woensdag :  gesloten
Donderdag:  10:00 tot 17:00         
Vrijdag      :  12:00 tot 17:00

Zaterdag    :  11:00 tot 16:00  

 

 

Andere tijden en/of dagen is op afspraak.

 

 

 

 

 

 

 

Onze merken

Tulikivi
Faber
Contura

Element4

Morsø

Max Blank

Lotus

Nordpeis

M-Design

Dimplex

Barbas

France Artisanat

Logmatic

Isoduct

Buntfires

Reny

Altech

Bellfires

Meteor

Jydepejsen

Havé

 

Gegevens

Sfeervol Stoken  
De Dieze 44
8253 PS Dronten
0321-382501
info@sfeervolstoken.nl